Musea: Naturmuseum Senckenberg (Frankfurt)

And the quarantine continues… Dus ik neem jullie graag mee op een volgend virtueel museumbezoek, of zoals ik het liever noem: een taxidermy studietripje. Een tijd geleden was ik bij een vriendin in Frankfurt en wat doe je als je in Frankfurt bent? Naturmuseum Senckenberg bezoeken!

Dino’s en entrees van natuurmusea zijn blijkbaar een ding. Net zoals in het American Museum of Natural History in NYC staan ze ook hier klaar om je direct bij binnenkomst te begroeten. Ondanks dat het ‘maar’ skeletten zijn blijf ik het telkens weer indrukwekkend vinden. Dat deze oerbeesten ooit over deze wereld hebben gelopen… scary! Oké, we gaan gauw verder.

Foto boven: een rariteitenkabinet op z’n best. Mee eens? Net een biologielokaal, maar dan beter. Ik vind het super boeiend om dit soort kasten op mijn gemak te bestuderen, maar een eigen collectie van sterkwater-preparaten zie ik dan weer niet zo zitten.

Foto’s onder: De zoogdieren-collectie van Senckenberg is eigenlijk een museum ín een museum. Een aantal van de antieke preparaten is namelijk van grote historische waarde, omdat sommige diersoorten inmiddels zijn uitgestorven. De preparaten die je hier ziet zijn dus de laatste tastbare referenties die we nog hebben. Door de kunst van taxidermy kunnen wij de huiden conserveren en ze nog vele jaren bewonderen, daarom ben ik fan! Veel van de huiden uit deze collectie zijn trouwens afkomstig uit dierentuinen rondom Frankfurt.

Sinds ik in 2019 ook ben begonnen met het prepareren van vogels, moest ik de volgende afdeling natuurlijk met éxtra veel aandacht bestuderen. De vogel-collectie van Senckenberg bestaat uit 1106 exemplaren van 832 verschillende soorten. Het is dus vast geen verrassing dat we hier even zoet waren en ontelbaar veel foto’s hebben gemaakt… En na het zien van de volgende foto’s snap je het wel: mijn taxidermy-wishlist is inmiddels aangevuld met allerlei exotische vogels! Ook deze collectie bevat preparaten van uitgestorven soorten, net zoals de Dodo in de Grande Galerie de l’Évolution in Parijs.

En dan de display der displays… We stapten tussen twee zware zwarte gordijnen door en stonden ineens in een enorme kamer met een gigantische display van 15 x 4 meter. Deze wand, genaamd The Fascination of Diversity, maakt deel uit van de permanente collectie en vertegenwoordigt een greep uit alle geobiologsche collecties die het museum sinds 1817 heeft verzameld. Ik denk dat dit de mooiste display is die ik ooit heb gezien! Mijn interieur-hart ging er sneller van kloppen. Kijk zelf maar even, dan slaat de verzameldrang vanzelf toe. Dit is trouwens ook hét bewijs waarom een zwarte wand in je interieur áltijd een goed idee is!

Conclusie: deze display wil je met je eigen ogen gaan zien! En als je echt geen genoeg kunt krijgen van dieren, is de bosrijke Opel Zoo een aanrader. Ik weet nog steeds niet waarvan ik meer heb genoten: de baby geitjes of de dieren op de Afrikaanse savanne (sorry not sorry).

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.