Bonjour Paris! Afgelopen jaar bezocht ik de Grande Galerie de l’Évolution van het Muséum National d’Historie Naturelle in Parijs. Een super fotogenieke locatie met een bijzondere collectie die verdeeld is over meerdere verdiepingen. De ultieme eye-catcher is de karavaan aan dieren van de Afrikaanse Savanne in het centrum van het museum.
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Oké, het duurde even voordat ik door had hoe het MNHN precies in elkaar steekt: er vallen namelijk meerdere natuurmusea, dierentuinen en een botanische tuin onder. Het overgrote deel hiervan bevindt zich in het prachtige park Jardin des Plantes, op loopafstand van de Notre-Dame. Wereldwijd gezien behoort het MNHN – samen met London en Washington DC – tot de musea met de grootste collecties (je raadt het al: die laatste twee staan inmiddels ook op mijn lijstje). High expectations dus!
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Grande Galerie de l’Évolution
Zoveel keuzes en zo weinig tijd! Ik deed wat research en besloot de Grande Galerie de l’Évolution te bezoeken, omdat die het beste bij mijn leerproces aansloot. In de galerie wordt het dierenleven op onze planeet tentoongesteld over 4 verdiepingen. De reis begint op de begane grond bij het oceaanleven. Op de weg naar boven tref je op de 1e verdieping de imposante Afrikaanse Savanne aan: het centrale werk van het museum. En anders dan in het AMNH kun je de dieren hier bijna aanraken, je staat er echt met je neus bovenop.
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM) Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Met het lichtsysteem in het plafond werd de dag op de Savanne van zonsopkomst tot zonsondergang nagebootst. Ik vond het nogal een mysterieuze aangelegenheid met de bijbehorende geluidseffecten van dieren en dreigende donkere wolken. Zoals je ziet heb ik de helft van mijn foto’s tijdens zonsondergang gemaakt, maar goed: you get the point!
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM) Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Foto’s boven: het proces van een uitgebreide anatomische voorstudie tot en met het eindresultaat. Een preparateur, ongeacht hoeveel ervaring hij/zij heeft, gebruikt altijd referenties bij het bouwen van een kunstlichaam. Alle dieren, ook die van dezelfde soort, zijn namelijk uniek. Daarom moet elk dier uitgebreid bekeken en gemeten worden. Zie je de ijzeren constructie aan de achterkant van het kunstlichaam? Die is nodig om het preparaat stevig te kunnen monteren op een rots, in een boom of tussen het gras.
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM) Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Grande Galerie de l’Évolution (MNHM) Grande Galerie de l’Évolution (MNHM)
Foto’s onder: op de 2e verdieping bevindt zich La Salle des Espèces Menacées et Disparues. Een collectie van bedreigde en uitgestorven dieren, waaronder de Dodo. De vogel stierf aan het einde van de 17e eeuw door het toedoen van menselijk handelen uit. Van deze vogelsoort bestaan geen wetenschappelijke tekeningen of referenties en veel overige informatie en schetsen zijn verloren gegaan. Dit is dus een inschatting van hoe de Dodo er hoogstwaarschijnlijk uitzag.
La Salle des Espèces Menacées et Disparues (MNHM) La Salle des Espèces Menacées et Disparues (MNHM)
Voor mijn volgende tripje naar Parijs staat de Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée op het lijstje. Google het vooral even, want de foto’s van de rijendik opgestelde skeletten zien er echt té bizar en imposant uit. Oh, en de in 1831 geopende taxidermy winkel Deyrolle is ook erg de moeite waard om een kijkje te nemen!
Laat je het even weten als je nog meer gouden tips hebt voor Parijs? Merci!